Moderne technologie

  030 – 82 00 547

Driedimensionale röntgentechniek en digitale afdrukname

Een relatief nieuwe ontwikkeling in de tandheelkunde is de introductie van 3D-röntgenapparatuur (CBCT Scanner). Soms geeft een normale röntgenfoto of overzichtsfoto onvoldoende duidelijkheid hoe en waar de zenuwbanen precies lopen of hoeveel bot precies aanwezig is. In dat geval kan het verstandig zijn een 3d röntgenfoto van (een gedeelte van) de kaak te maken. Tandheelkunde Houten Centrum beschikt over een dergelijk 3D-röntgenapparaat, ook wel CBCT (Cone Beam Computer Tomography) scanner genoemd.

Wat wordt met een CBCT-scan onderzocht?

Een CBCT-scan geeft een volledig overzicht van de kaak. Er kunnen zeer nauwkeurig driedimensionale beelden worden gemaakt van:

 • De positie van tanden en kiezen in de kaak;
 • De ligging en vorm van de kaakbijholte (sinus maxillaris);
 • De hoeveelheid beschikbare bot voor het plaatsen van implantaten;
 • De ligging van de zenuwkanalen;
 • Aanwezigheid van ontstekingen;
 • Aanwezigheid van onbegrepen pijnklachten (bijvoorbeeld de aanwezigheid van wortelfracturen);
 • Het opsporen van wortelkanalen.

Nadat een CBCT-scan is gemaakt kan precies worden beoordeeld of er voldoende bot aanwezig is om implantaten te plaatsen of dat bijvoorbeeld eerst een botopbouw plaats moet vinden.

De scans van CBCT-scanners zijn zeer nauwkeurig. Zo komen wij tijdens het plaatsen van het implantaat niet voor verrassingen te staan: heel veilig voor patiënt en behandelaar. Een verder groot voordeel ligt in het virtueel plannen van iedere soort implantologische behandeling voordat überhaupt de behandeling gestart is.

Een CBCT-scan, hoe gaat dat?

Het maken van een CBCT-scan is geheel pijnloos en is binnen enkele minuten gemaakt. Voor het maken van de 3D-scan neemt u plaats voor het röntgenapparaat. U kunt zich aan twee handgrepen vasthouden zodat u stil kunt blijven staan. Vervolgens controleert de tandarts of assistente of u comfortabel staat en vraagt u om uw kin in een houder te plaatsen. Tijdens een opname van maximaal twintig seconden maakt de CBCT-scanner een cirkelbeweging rond uw hoofd.

Binnen ons tandheelkundig team zijn er een aantal collega’s welke gespecialiseerd en gecertificeerd zijn om een CBTC-scan te vervaardigen en te beoordelen.

Digitale afdrukname:

Veel mensen ervaren het maken van een gebitsafdruk voor kroon en brugwerk met traditionele afdrukmaterialen als onprettig. Tegenwoordig hoeven deze patiënten bij ons in de praktijk niet meer op te zien tegen dit vervelende ‘happen’. Een speciale digitale scanner maakt het benauwde gevoel in de mond met afdrukpasta en lepels overbodig. De scanner is in staat om op een vrij eenvoudige en vlotte wijze een digitale afdruk te maken van de tanden en kiezen.

Wij kiezen voor het maken van een digitale scan omdat: 

 • Het voor u comfortabel is;
 • Een digitale scan zeer nauwkeurig en de pasnauwkeurigheid van uw kroon of brug (ook op implantaten) dus ook uitmuntend is;
 • We het milieu op deze manier niet meer hoeven belasten met afdruklepels en chemische afdrukmaterialen;
 • Het resultaat van de afdruk direct zichtbaar is. Daardoor kunnen we efficiënter met het laboratorium overleggen en is uw werk  eerder klaar.

Ook in geval van kroon- en brugwerk op implantaten kan dit innovatieve systeem nauwkeurig en snel toegepast worden.

LET OP: Deze nieuwe methode is enkel van toepassing voor kroon- en brugwerk behandelingen. Voor prothese- en framewerk behandelingen is deze methode helaas nog niet mogelijk.

Onze behandelingen die u laten stralen

Tandheelkunde Houten Centrum biedt u reguliere mondzorg en uiteenlopende specialistische behandelingen aan zoals vullingen, wortelkanaalbehandelingen en periodieke controles, gebitsrenovatie, implantaten, gebitsprotheses, klikgebitten, kronen, vast gebit in 1 dag, bruggen en hoogstaande esthetische tandheelkunde.

Telefonisch bereikbaar
Onze tandartspraktijk is telefonisch bereikbaar van ma. t/m vr. van 8.00 – 12.00 uur en 13.00 – 17.00 uur via 030 – 82 00 547.

Spoedeisende hulp nodig buiten openingstijden?
Klik hier

Tandheelkunde Houten Centrum

CONTACT
Tandheelkunde Houten Centrum
Achterom 16B
3995 EB Houten
T: 030 82 00 547
E: info@tandheelkundehouten.nl

Openingstijden

OPENINGSTIJDEN
Maandag     8.00 – 17.30 uur
Dinsdag       8.00 – 20.30 uur
Woensdag   8.00 – 17.30 uur
Donderdag  8.00 – 18.30 uur
Vrijdag         8.00 – 17.30 uur
Zaterdag      9.00 – 16.30 uur